Spiercontrole als oorzaak van rugklachten

Eerder kon je al lezen dat in 90% van de rugpijn-gevallen geen duidelijke oorzaak te vinden is op een MRI-scan. Vaak hebben deze mensen wel regelmatig terugkerende klachten. Wellicht herken ook jij dit!

 

Wat is er dan wel aan de hand?

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat bij veel mensen met a-specifieke lage rugklachten sprake is van “motor control impairment“. Dit werd vroeger vaak “instabiliteit” van de rug genoemd.

De term “motor control impairment” legt echter beter uit wat er aan de hand is. Er is namelijk geen instabiliteit (lees: gebrek aan passieve stevigheid), maar een verstoorde (motorische) aansturing door diverse spieren, oftewel een spiercontrole probleem.

 

Hoe zit dat?

Het is binnen de wetenschap nog niet duidelijk of het “probleem van spiercontrole” de oorzaak of juist het gevolg is van pijn. Wel is duidelijk dat verschillende spiergroepen niet meer in de goede volgorde aanspannen.

Het gaat hierbij om de “multifidi” en de “transversus”.

(Klik op de afbeelding voor groot formaat)

 

 

 

Door de foutieve aanspanning van deze spiergroepen raken andere grote spiergroep overbelast en worden structuren rondom de wervelkolom teveel belast. Dit geeft pijn.

Alleen het weghalen van de pijn, met bijv. massage, mobilisaties, lost dan ook niet het probleem op. Door alleen de pijn weg te halen zul je na een tijdje weer opnieuw last krijgen, want de foutieve aanspanning blijft.

 

Wat kun je doen?

Het klinkt logisch en dat is het ook. Je kunt leren met verschillende oefeningen de spiercontrole weer te herstellen.

Binnenkort zal hiervoor binnen onze Online Workouts een programma verschijnen. Tot die tijd kun je het besteĀ contact op met een van onze fysiotherapeuten.